Pantbanken Umeå AB

Vad kan man belåna?


I en vanlig bank pantsätter du ditt hus eller sätter dig själv som säkerhet. Hos Pantbanken är den enda säkerheten för lånet den vara du vill belåna.

Hos Pantbanken bestäms lånebeloppet helt av det föremål du vill belåna. Vi utgår från hur mycket föremålet skulle säljas för på en pantauktion ifall du väljer att inte lösa ditt lån.
På guld är det karaten och vikten som styr i första hand. Briljanter värderas utifrån storlek och kvalitet. På övriga varor som t.ex. matsilver och musikinstrument får du låna ungefär 50-75% av auktionsvärdet.

Ser du inte din vara här nere- ring och snacka med oss! Vi belånar allt som vi bedömer är säljbart på våra auktioner!
Guldsmycken är den vanligaste panten eftersom guld har ett stabilt andrahandsvärde och är lätt att bära hit. Vi följer världsmarknadspriset på guld men tar även hänsyn till design.
Diamanter är eviga, så naturligtvis är de belåningsbara. Vi utgår från storlek, färg, inneslutningar och slipning när vi värderar dem. Det är alltid en fördel om du har certifikatet med till oss. Är du osäker på om din sten är äkta? Kom in till oss så testar vi den!Smycken i silver blir mer och mer populära. Femtio - och sextiotalssmycken går åt som smör i solsken. Smycken av kända designers (som Efva Attling här intill) betingar betydligt högre lånevärde än metallvärdet.

Många märkesklockor har ett bestående andrahandsvärde. Om du vill belåna ett exklusivare märkesur vill vi att du tar med certifikatet och boxen. Om det saknas måste du vända dig till en urmakare som verifierar äktheten. Guldklockor av den typ man får "För lång och trogen tjänst" kan du låna c:a 1400-2000kr på; beroende på modell, skick och karat.


Trevlig keramik är alltid gångbart. Som figuriner av Lisa Larson till exempel. Belåningsvärdet varierar från hundralappar till tusenlappar beroende på modell.
Matsilver och kaffeskedar i äkta silver går bra att pantsätta. Det är stämplat med 925 eller 830 och ofta även med kattfoten. Vi belånar inte nysilver eller rostfria bestick.
Musikinstrument är en annan vanlig pant. Normallånet på en elgitarr ligger mellan 800-1500 kr. Och du kan vara lugn- din ögonsten är i säkert förvar hos oss tills nästa gig! Vi pantsätter inte synthmoduler, förstärkare etc.

Lars Pirak- Jokkmokken

Då konst har så varierade andrahandsvärden har vi valt att- i princip- inte belåna konst. I undantagsfall kan vi låna mindre summor på originalkonst av välkända norrlandskonstnärer.

Vackert konstglas är efterfrågat och därmed säljbart. Såväl äldre som modernt konstglas går att belåna. Det måste vara felfritt; d.v.s. inga naggar.


Värdet på en digitalkamera sjunker som en sten. Det kommer hela tiden nya modeller som är dubbelt så bra och hälften så dyra. Därför får kameran max vara ett år gammal för att vi ska kunna belåna den. Ta med butikskvitto och alla tillbehör. Äldre kameror eller kameror med 135-film belånas inte.
Sameslöjd är en rätt vanlig pant hos oss. På en halvhornskniv av Thore Sunna lånar vi ut c:a 1000kr. Även bättre svenskslöjdares knivar går att belåna.
Nyheter

Pantbanken Umeå AB | Sveagatan 12, 903 27 UMEÅ | Tel: 090 - 13 80 30 | Email: info@pantbanken.com

Öppettider: Måndag - Fredag kl 10-17